Várpalotáért A fenntartható Várpalotáért / Energiatakarékosság
Gyengénlátóknak A fenntartható
Várpalotáért

Energia

Várpalotán, ahogyan az iparilag fejlettebb országokban mindenhol, magas a háztartások energiaigénye. Ráadásul ezt az igényt főként nem megújuló energiaforrásokból, hanem ásványi eredetű energiahordozókból (szén, kőolaj, földgáz), valamint atomenergiából fedezzük jelenleg. Ezek használata egyszerre jelent gazdasági, valamint általános környezeti problémát is.

Városunk energiaellátás szempontjából kénytelen külső forrásokra támaszkodni. Hiába épült meg nálunk az ország első szélerőműve, ennek részesedése a teljes energiafelhasználásból meglehetősen kicsi. A nem környezettudatos energiafelhasználás és -gazdálkodás jelenleg is érezhető problémákat okoz a városban, hiszen a légszennyezési problémák jelentős részéért is az alacsony hatékonyságú és erősen környezetszennyező fűtési módok tehetők felelőssé.

Tippek

Nyílászárók és épületek utólagos, illetve pótlólagos szigetelése

Pusztán a nyílászárók szigetelésével, illetve cseréjével jelentős mennyiségű fűtési energia takarítható meg. Az ablakok utólagos szigetelését az önkormányzat is támogatja. Nyílászárók cseréjéhez pedig állami támogatás is igényelhető.

A falak pótlólagos szigetelése szintén rengeteg energiát képes megtakarítani, ha szakemberrel végeztetjük.

Új épületek tervezésénél, építésénél energiahatékony megoldások alkalmazása

A passzívházak mellett olcsóbb, de hasonlóan hatékony megoldások léteznek, amelyekkel energetikai szempontból hatékonyabbá tehetjük otthonunkat.

A hagyományos izzók kompakt fénycsövekre való cseréje

Ezek a világítótestek negyed annyit fogyasztanak, mint hagyományos társaik. Napi 3-4 órás használattal számolva élettartamuk 10-12 év, így magasabb áruk a teljes élettartam alatt többszörösen megtérül.

Műszaki berendezések vásárlásakor, cseréjekor az energiahatékonyság figyelembe vétele

Új eszköz vásárlásakor mindig figyeljünk az energiaosztály betűjelét. Nemcsak pénztárcánknak, hanem a bolygónknak is óriási szolgálatot tehetünk, ha az A (illetve A+) jelzéssel ellátott modellt választjuk.

Fogyasztásmérők rendszeres ellenőrzése

Gyökeres átalakulást eredményezhet a háztartások energiafogyasztási szokásaiban az úgynevezett "okos" fogyasztásmérési technológiák (smart metering) elterjedése. A módszer tömeges elterjedésének ma még vannak akadályai: a magas beruházási költség, illetve az egységes, központi koordináció hiánya. Helyesen alkalmazva ezek a rendszerek az állami, környezetvédelmi törekvések mellett új piacokat is teremthetnek.

Műszaki eszközök teljes áramtalanítása használaton kívül

A telefontöltő akkor is fogyaszt áramot, ha a készülék már nincs hozzá csatlakoztatva, de a konnektorból még nem húztuk ki. Ugyanígy energiát fogyaszt a tévé és minden más berendezés készenléti (stand-by) üzemmódban. Egy kis odafigyeléssel ezeket az energiavámpírokat könnyedén kiiktathatjuk a hétköznapokból.