Gyengénlátóknak A fenntartható
Várpalotáért

Hulladék

A keletkező hulladék mennyisége, összetétele a világ minden területén jelenlévő probléma. Az utóbbi évszázadokban azonban olyan lett az ember által termelt hulladék összetétele és tömege, hogy a lerakása és kezelése már komoly gondot okoz. Az ipari forradalommal és a tömegfogyasztás terjedésével megnőtt az egyszer használatos anyagok aránya.

A hulladéklerakók sorozatos összevonásával Várpalotán is egy fenntarthatatlan helyzet alakult ki. A város egyetlen hulladéklerakó-telepének működési engedélye 2009. július 15-ig volt érvényes, ezt követően a városból a hulladékot csaknem 60 km-re, Ajkára szállították, majd még távolabb, Som regionális lerakójába. Ez gazdaságilag és környezeti szempontból is igen nagy terhelést jelent a környékre.

Várpalotai lakosként a helyzet javítása érdekében az alábbiakat tehetjük:

Hulladék keletkezésének megelőzése

Vásárláskor próbáljunk figyelni az újra nem hasznosítható csomagolásból keletkező hulladék mennyiségére. Ha tehetjük, vásároljunk ritkábban, nagyobb kiszerelésben (esetleg ömlesztve), és próbáljuk kerülni a felesleges termékek megvételét. Az előre csomagolt termékek (pl. a szeletelt sajtok, a mélyhűtött pizza) sokkal több fölösleges szennyező anyaggal járnak, mintha a csemegepultból vásárolnánk. Ha lehet, visszaváltható üveges italokat vegyünk, kerüljük a fémdobozt.

Szelektív gyűjtés

A keletkező hulladék mennyisége szelektív gyűjtéssel és újrahasznosítással is csökkenthető. A könnyen elérhető helyeken található gyűjtőszigetek mellet már otthon is gyűjthetjük válogatva a szemetet. A 2006-ban üzembe helyezett kézi válogatómű és bálázó is támogatja a törekvést, azonban nekünk, lakosoknak is változtatnunk kell szokásainkon, hogy ez működjön.

A városban szelektíven gyűjtött hulladéktípusok

Kartonpapír, Egyéb papír hulladékok, PET palackok, Üveg hulladékok, Vegyes összetételű kompozit, Csomagolási hulladékok, Fém italos dobozok

Komposztálás

A komposztálás ideális módja az általunk termelt hulladékmennyiség csökkentésének és tápanyagban gazdag termőföld előállításának növényeink számára. A "Komposztáljunk otthon" Komposztálási Program Várpalotán projekttel a Várpalotai Közüzemi Kft. sikeresen pályázott, amelyből 203 család jutott térítésmentesen a komposztálás megkezdéséhez szükséges eszközökhöz.