Gyengénlátóknak A fenntartható
Várpalotáért

A levegő védelme Várpalotán

Az ipari tevékenység és a dízel-, illetve benzinmotorral hajtott járművek által a levegőbe kibocsátott szennyező anyagok mértéke az utóbbi 100 évben drasztikusan megnőtt. Jelenleg a globális felmelegedés fő okozójának ezeket a szennyező anyagokat tekinthetjük.

Várpalotán 2010 decembere és 2011 márciusa között 3 alkalommal alakult ki olyan helyzet, hogy szmogriadót kellett elrendelni. Ennek részben a kedvezőtlen földrajzi adottságok, részben pedig a hozzáállás az oka. A problémát ugyanis jelentősen befolyásolja a város szerkezete és földrajzi adottságai is: a magasabban fekvő területeken családi házas övezet található, ahol főleg szén-, fa- és olajtüzelésű fűtőberendezésekkel fűtenek.

A képviselőtestület 2011-ben csatlakozott a levegőminőség javítása érdekében létrehozott uniós programhoz. Ennek célja a tapasztalatok és technológiák megosztása, hasznosítása; képzések és konferenciák szervezése, valamint regionális politikák kidolgozása.

Mit tehet a várpalotai polgár a levegő minőségének a javításáért?

Korszerű tüzelési mód választása

A meg nem újuló energiaforrásokat alkalmazó szén-, fa- és olajtüzelés helyett válasszunk korszerű fűtési megoldást. Amennyiben lehetőségünk van rá, használjunk hőszivattyús rendszert vagy pellet kazánt, ám a korszerű, cirkogejzírrel működtetett gázfűtés is jóval környezetkímélőbb. Új ház építésekor eleve törekedjünk környezetkímélő fűtési módra.

Pusztán a nyílászárók szigetelésével, illetve cseréjével jelentős mennyiségű fűtési energia takarítható meg, miközben kevesebb szennyező anyag jut a környezetbe. Az ablakok utólagos szigetelését az önkormányzat is támogatja. Nyílászárók cseréjéhez pedig állami támogatás is igényelhető.

Tömegközlekedés és kerékpáros közlekedés

Bár a városban kielégítő a tömegközlekedés, a legtöbb utcában az alacsony forgalom miatt biztonságos a kerékpározás, illetve folyamatosan épülnek a kerékpárutak és -tárolók, sok ember mégis előnyben részesíti a személygépkocsi használatát. Pedig a biciklis közlekedés nemcsak környezetkímélő, hanem egészségünket is segít megőrizni.

Az autós közlekedés visszaszorításával a levegő tisztább, a zajszint pedig alacsonyabb lenne Várpalotán, ami télen is lehetővé tenné a hosszú és tartalmas sétákat. Emellett az üvegházhatás kialakulásának is kisebb lesz az esélye városunkban.