Gyengénlátóknak A fenntartható
Várpalotáért

Tudatos vásárlás

A meggondolatlan és pazarló tömegfogyasztás rendkívüli módon növeli a környezetbe kijutó káros anyagok, a hulladékok, valamint az üvegházhatású gázok mennyiségét. Ezért a tudatos vásárlás a fenntartható életmód egyik sarokköve, amellyel mi magunk is sokat tehetünk a környezetünkért.

Néhány kezdeti lépés a tudatos vásárlóvá váláshoz:

Felesleges csomagolás kerülése

Bevásárláskor kerüljük a nejlonzacskó megvételét a kasszánál. Hordjunk magukkal vászonból vagy újrahasznosított papírból készült táskát.

Hazai, illetve helyi termékek előnyben részesítése

A tudatos vásárló tisztában van a távoli áruk szállításából származó környezetterheléssel. Gondoljunk bele, mennyi szennyezéssel jár, míg a spanyol paradicsom vagy a kínai fokhagyma eléri Várpalotát. Ne akarjunk télen cseresznyét, tavasszal szőlőt enni – drága, környezetszennyező, és úgysem lesz olyan finom, mint az itthoni. Válasszunk inkább hazai, sőt, ha lehet helyben termelt vagy készült termékeket!

Bevásárlólista készítése

Ha tehetjük, írjunk elindulás előtt listát arról, hogy mire van szükségünk. Az impulzusvásárlás (vagyis amikor a boltban mindenféle fölösleges dolgot megkívánunk) elkerülése nemcsak a pénztárcánknak tesz jót, hanem a környezetünknek is, hiszen kevesebb hulladék képződik.