Várpalotáért A fenntartható Várpalotáért / Vízvédelem
Gyengénlátóknak A fenntartható
Várpalotáért

Víz

A tiszta ivóvízkészlet szennyeződése és mennyiségének csökkenése globális probléma, ugyanis a Föld éghajlatának alapja a kiegyensúlyozott vízkörforgás. A szennyező gázok mellett a légkörbe kerülő vízgőz is okolható az üvegházhatás kialakulásáért, vagyis a globális felmelegedésért. Az elpazarolt, körforgásból kikerülő víz a felelős az elsivatagosodó száraz területek miatt. A folyamat jelenleg ördögi körnek tekinthető, ezért a mostani lépések hatását csak évtizedek múlva tapasztalhatjuk meg. Ez viszont nem jeleneti azt, hogy nem kell megtennünk őket!

Várpalota országosan kiemelkedő helyzetben van az ivóvíz- és szennyvízhálózatra kötött lakások tekintetében. Továbbá a város nem küzd kiemelkedő problémákkal, de az ország egész területén jellemző vízpazarló szokások itt is megtalálhatók.

Az alábbi, egyszerű módszerekkel jelentős vízmennyiséget takaríthatunk meg:

Öntözés esővízzel

A klímaváltozás miatt csak az esőzés már nem oldja meg az öntözést, viszont az elraktározott csapadék szárazabb időszakban is kiváló növényeinknek.

Fürdés helyett zuhanyzás

Tusolás során jóval kevesebb víz megy kárba, mint olyan esetekben, amikor tele engedjük a kádat. Főleg, ha nem tart tovább 5 percnél. Ráadásul zuhanyzás közben (ahogy mosdás és mosogatás esetén is) tudatosan csökkenthetjük a feleslegesen elfolyó vizet, ha szappanozáskor, illetve súroláskor elzárjuk a csapot.

Víztakarékos vécétartály

Az öblítéskor felhasznált víz mennyiségének szabályozásával is takarékoskodhatunk, ha víztakarékos tartályt választunk a vécéhez.

Aerátoros csapvég

A mosdónál és a mosogatónál használható toldat levegőt kever a kifolyó vízhez, ezáltal kézmosáshoz, mosogatáshoz kevesebb vizet használunk fel.

Egykaros keverőcsap

A hagyományos hideg- és melegvíz-csap használata helyett ajánlott, hiszen a kívánt hőfok egyszerűbben elérhető általa, így szintén takarékos megoldás.

Víztakarékos mosógép és mosogatógép használata

Új eszköz vásárlásakor mindig figyeljünk az energiaosztály betűjelét. Nemcsak mosó- és mosogatógép esetén tehetünk óriási szolgálatot bolygónknak, ha az A (illetve A+) jelzéssel ellátott modellt választjuk.

Szürkevíz hasznosítási lehetőségek figyelembevétele

Új lakás tervezésénél, építésénél nagyon ajánlott figyelni a szürkevíz felhasználási lehetőségeire. A szürkevíz a kézmosásnál és a mosásnál keletkező víz, amit UV-besugárzással sterilizálható, így a vécé öblítésére kiválóan használható.